Nieuws

Op vrijdag 1/12 stelt de bekende Antwerpse historicus dr. Gustaaf Asaert, tevens erevoorzitter van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis, zijn nieuwe boek voor in het Felixarchief, samen met de Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis, die als uitgever is opgetreden. Het boek biedt een van commentaren voorziene  publicatie van het verslag van Jacob Van Wesenbeke, stadspensionaris van Antwerpen,  over een diplomatieke reis naar Spanje in 1562-1563. Dit reisverslag is bewaard in het Felixarchief. Door deze uitgave is het ook toegankelijk gemaakt. Het historische belang van dit relaas is wezenlijk. De inzet van deze reis was immers hoog, en diende de positie van Antwerpen  te vrijwaren tegen de politieke en godsdienstige bedreigingen. Het boek biedt een unieke inkijk achter de coulissen van de politiek in de eindfase van de Gouden Eeuw van Antwerpen, terwijl ook de alledaagse anekdotiek van deze moeizame onderneming aan bod komt.

 

Praktisch: Felixarchief, conferentiezaal 6de verdieping, 14u. Na de voorstelling met een uiteenzetting door de auteur zelf biedt AVBG een receptie aan. Het boek kan ter plaatse aangekocht worden voor de democratische prijs van 10 euro.
Gustaaf Asaert, Met Jacob van Wesenbeke naar Spanje. Een diplomatieke reis in een bewogen tijd (1562-1563), Antwerpen, Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis, 2017.