Johann Strauss (vader) in Antwerpen

Hedwige Baeck-Schilders
4 januari 2000

 

Hoewel leven en werken van Johan Strauss vader (1804-1849) goed gedocumenteerd zijn, waren de optreden van Strauss te Antwerpen tot op heden onbekend.  Het is niet verwonderlijk dat Strauss met zijn orkest tijdens zijn Europese tournees ook tweemaal Antwerpen aandeed want de Scheldestad kende in de eerste helft van de 19de eeuw een gevarieerd muziekleven.  Tijdens zijn vierde concertreis gaf Strauss op 3 december 1836 in de zaal van de Société Philharmonique een "Soirée Fantastique-Musicale".  Het programma, met onder meer eigen walsen en pot-pourris, maakte indruk zodat op de vraag van het enthousiaste publiek Strauss een tweede concert plande dat echter wegens ziekte van enkele muzikanten niet doorging.
Ook tijdens zijn vijfde concertreis kwam Strauss opnieuw naar Antwerpen waar hij tweemaal een "Grand Concert" gaf, op 13 maart 1838 in de zaal van de Philharmonie en op 20 maart 1838 in het Théâtre Royal (Bourla-schouwburg).  Weerom was het talrijk opgekomen publiek in de wolken en schreven de verslaggevers lovende artikels.
Voor Johann Strauss vader betekende Antwerpen slechts één halteplaats op zijn talrijke tournees doorheen Europa.  Voor de Antwerpse melomanen waren zijn concerten echter een evenement in de ontelbare amusementsconcerten tijdens de 19de eeuw.

 

Bibliografie

H. Baeck-Schilders, "Johann Strauss (vader) in Antwerpen", in: Musica Antiqua, Jaargang 16/4, november 1999, pp. 169-172.