Categories: lezing
      Date: sep  3, 2019
     Title: De redding van Antwerpse diamanten in mei '40
Op dinsdag 3 september bespreekt Bruno Comer hoe de diamantbankier Paul Timbal met zijn diamanten tijdig kon vluchten uit Antwerpen. Spreker baseert zich op diens verslag van 1943.

In mei 1940 vluchtte diamantbankier Paul Timbal met een fortuin aan diamanten in de koffer van zijn auto uit de Pelikaanstraat. Na een turbulente tocht van zes weken kwam hij op 23 juni in Londen aan.
Over zijn belevenissen heeft hij in 1943 een verslag geschreven dat de basis vormt voor deze voordracht.
Timbal beschrijft de verwarring en de vertwijfeling van die weken, de vele problemen waar hij mee te kampen heeft en biedt nieuwe informatie over een periode waarover hooggeplaatsten liever zwijgen omdat iedereen op dat ogenblik dacht dat de Duitsers voor decennia lang het overwicht in Europa bemachtigd hadden. Niet voor niets spreekt de Belgische minister Paul Henri Spaak over ‘Le temps des erreurs’.
Paul Timbal echter vertelt honderduit: hij heeft immers de Antwerpse diamanten uit Duitse handen weten te houden en daar kan hij fier op zijn. Meer nog, het blijkt dat zijn verhaal een inspiratiebron geweest is voor Ian Fleming, de schrijver van de James Bond verhalen. ‘Diamonds for ever…’ gaat over het steentje uit de Pelikaanstraat….
Op een bevattelijke manier gaat de spreker in op dit authentieke oorlogsverhaal.