Agenda

Activiteiten

 

Als activiteit organiseert de vzw tweemaandelijks een vergadering waarop een (kandidaat) lid een lezing geeft over een zelfgekozen onderwerp met betrekking tot het verleden van Antwerpen. Het gaat hierbij meestal over de resultaten van lopend onderzoek, zodanig dat wat wordt medegedeeld nieuwe gegevens zijn. Behalve de publiekslezingen gaan deze lezingen, tenzij tegenbericht, steeds door om 20 u. op de eerste dinsdag van de maand op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, campus Rodestraat, lokaal R 007. Iedereen die deze pagina gevonden heeft, is welkom!

 

Dinsdag 4 september 2018: Jan Lampo: ClaraMania: Emmanuel de Bom en Clara Gaesc : een liefde aan de zelfkant van de Belle Epoque. Opgelet: deze vergadering gaat door in lokaal C002 in de Prinsstraat!

In 1891 wordt de jonge Antwerpse schrijver Emmanuel de Bom hals over kop verliefd op Clara Gaesch. Clara komt uit Königsberg (nu Kaliningrad) en zingt in een café aan het Falconplein. Ze gaat in op de avances van de verlegen letterkundige. Die ontdekt al gauw dat zijn geliefde een kind heeft en een ‘beschermer’ die (ten dele) in haar levensonderhoud voorziet. Bovendien houdt de politie haar in de gaten, want Clara is illegaal in het land.
Dat De Bom iets had met ene Clara Gaesch is geen geheim. Maar het duurde tot archivaris Jan Lampo hun hele correspondentie opdook in het De Bom-archief in het Letterenhuis, vooraleer het schrijnend karakter van hun trieste romance aan de zelfkant van de Belle Epoque duidelijk werd.


Zaterdag 13 oktober 2018 om 10.30 u.: Felixarchief: Publiekslezing en voorstelling HistoriANT 2018. Prof. dr. Guido Marnef (Universiteit Antwerpen): De Calvinistische Republiek in Antwerpen (1577-1585): scharnierperiode in de geschiedenis van Antwerpen en de Nederlanden.


In de periode van de zogenaamde Calvinistische Republiek groeide Antwerpen uit tot de virtuele hoofdstad van de Opstand tegen Spanje en tot een centrum van protestantisme in de Nederlanden en Europa. De calvinistische kerk wist naast een Nederlandstalige ook een Franstalige en een Engelse en Italiaanse kerk uit te bouwen en droeg daarmee bij tot de creatie van een internationale calvinistische beweging. Die sterke internationale oriëntatie geldt ook voor de lutherse kerk. Voor de katholieke kerk braken daarentegen moeilijke jaren aan maar tegelijkertijd werd de uitgesproken contrareformatorische actie die na 1585 op gang kwam in ballingschap voorbereid. We besteden ook aandacht aan het sociale beleid van de nieuwe calvinistische machthebbers en proberen een antwoord te brengen op de vraag hoe een calvinistische minderheid er in slaagde om de stad te domineren.

De toegang is gratis, graag inschrijven via stadsarchief@stad.antwerpen.be

 

Dinsdag 6 november 2018: Ludo Stynen over Pol De Mont (details volgen nog).