Agenda

Activiteiten

 

Als activiteit organiseert de vzw tweemaandelijks een vergadering waarop een (kandidaat) lid een lezing geeft over een zelfgekozen onderwerp met betrekking tot het verleden van Antwerpen. Het gaat hierbij meestal over de resultaten van lopend onderzoek, zodanig dat wat wordt medegedeeld nieuwe gegevens zijn. Behalve de publiekslezingen gaan deze lezingen, tenzij tegenbericht, steeds door om 20 u. op de eerste dinsdag van de maand op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, campus Rodestraat, lokaal R 007. Iedereen die deze pagina gevonden heeft, is welkom!

 

Dinsdag 5 juni 2018: Dr. Marie Juliette Marinus: De aanval van Maarten van Rossem op Antwerpen: wat weten we en wat weten we nog niet?


De recente opgravingen van de Spaanse Omwalling zijn een ideale gelegenheid om de aandacht te richten op de rechtstreekse aanleiding voor dit grootse project: de aanval van Maarten van Rossum op Antwerpen in 1542.  Marie Juliette Marinus reconstrueert de gebeurtenissen in dat jaar en geeft een overzicht van de bronnen en verdere onderzoekspistes.  De iconografische traditie van de aanval op Antwerpen verdient bijvoorbeeld een nadere studie, zowel het mysterieuze palmhouten doosje uit het museum Mayer van den Bergh, als het imposante schilderij dat Constantijn Francken bijna 150 jaar later maakte.

Zaterdag 13 oktober 2018 om 10.30 u.: Felixarchief: Publiekslezing en voorstelling HistoriANT 2018. Prof. dr. Guido Marnef (Universiteit Antwerpen) bespreekt de Calvinistische Republiek in Antwerpen.

 

Dinsdag 6 november 2018: Ludo Stynen over Pol De Mont (details volgen nog).